CURS DE REGIE PENTRU AMATORI
Cursul de regie Director’s Cut se adresează tuturor pasionaților de film, care nu dețin o pregătire prealabilă în domeniu. În cele 8 ședințe de curs, ne propunem să analizam teoretic toți pașii urmăriți de obicei de un regizor în spunerea unei povești în imagini.
În cadrul cursului se vor pune bazele înțelegerii unui film din punctul de vedere al regizorului. Vom trece succint prin istoria filmului, vom discuta și analiza secvențe din filme de lung metraj, vom prezenta noțiuni ce țin de scenariu, concepția regizorală, decupajul regizoral, lucrul cu actorii și implicarea regizorului în toate etapele realizării unui film, fie el de scurt sau de lung metraj.
Director’s Cut propune un nivel ridicat de interactivitate între participanți și trainer, specific lucrului în echipă. Vom pune accent pe auto-cunoaștere și vom analiza pas cu pas “mecanismul” generării emoției creative ale participanților.
Pe parcusul celor 8 ședințe, cursul va atinge următoarele puncte:
1. Ce înseamnă regia de film, care este rolul regizorului în toate etapele realizării unui film.
2. Apropierea de poveste. Introducere în elementele de bază în scenaristică. Analiza unei povești din punct de vedere regizoral.
3. Instrumentele regizorale. Elemente de concepție regizorală regăsite în toate laturile creative ale unui film – imagine, scenografie, montaj, sunet.
4. Decupajul regizoral. Noțiuni tehnice legate de încadratură, mișcări de aparat, unghiulație. Analizarea importanței decupajului în spunerea unei povești cinematografice.
5. Lucrul cu actorii. Personajul si situatia. Discutii despre casting. Notiuni despre emploi si contr-emploi. Modalitati de comunicare cu neprofesionisti, copii, animale.
6. Muzica în film. Analizarea rolului unei piese muzicale suprapuse peste o secvență de film. Exemplificări și analiză de secvențe ce conțin muzică.
7. Reinventarea filmului în toate etapele de producție. Enumerarea câtorva situații de criză ce pot apărea în activitatea regizorală. Pitch-ul unui proiect.
8. Concluzii și încheiere. Sugestii legate de pașii pe care participanții îi pot urma către realizarea filmelor lor – relația cu producătorul și finanțatorul, felul în care participanții ar putea începe drumul spre producerea filmelor lor.
După fiecare ședință, participanții vor primi o temă pentru acasă. Fiecare temă va fi discutată în ședința urmatoare, împreună cu trainerul și ceilalti participanți. Stilul de lucru este unul informal, sunt încurajate discuțiile și părerile personale, într-o atmosferă de lucru prietenoasă și deschisă oricui.
Nu s-a stabilit perioada de desfășurare a următoarei sesiuni.