10 lungmetraje românești vor fi proiectate în premieră la Seattle, SUA, în perioada 1-3 noiembrie 2024, în cadrul celei de-a 11-a ediții a Festivalului de Film Românesc din Seattle / Seattle Romanian Film Festival.
Asociația Culturală Control N se alătură în acest an asociației American Romanian Cultural Society (ARCS) în calitate de co-organizator al Festivalului de Film Românesc din Seattle / Seattle Romanian Film Festival, funcționând ca o punte de legătură între cineaștii români și publicul american.
Lansat în 2014 cu scopul de a promova filmul românesc în fața publicului american și a diasporei din statul Washington, festivalul s-a dezvoltat de-a lungul celor 10 ani de existență, devenind unul dintre cele mai importante evenimente de acest tip de pe coasta de vest a Statelor Unite, o platformă de promovare pentru cele mai recente filme românești premiate internațional și pentru realizatorii români, regizori, actori sau producători, prezenți la festival. Printre titlurile prezentate în trecut publicului din Seattle se numără filmele de ficțiune Metronom (regia: Alexandru Belc, 2022), Întregalde (regia: Radu Muntean, 2021), Neidendificat (regia: Bogdan George Apetri, 2020), La Gomera (regia: Corneliu Porumboiu, 2019), Breaking News (regia: Iulia Rugină, 2017), Sieranevada (regia: Cristi Puiu, 2016), De ce eu? (regia: Tudor Giurgiu, 2015), Aferim! (regia: Radu Jude, 2015), Closer to the Moon (regia: Nae Caranfil, 2014) și documentarele Spioni de ocazie (regia: Oana Giurgiu, 2022), Colectiv (regia: Alexander Nanau, 2019), Crulic (regia: Anca Damian, 2011).
Publicul american a avut, de asemenea, ocazia să discute față în față cu cineaștii români invitați la Seattle: actorii Victoria Cociaș, Florin Piersic Jr., Horațiu Mălăele, Maia Morgenstern, Ioana Flora, Iulian Postelnicu; regizorii Radu Gabrea, Oliver Tătaru, Ramona Uricariu, Tudor Giurgiu, Oana Giurgiu, Paul Negoescu, Iulia Rugină, Mona Nicoară; directoarea de imagine Ana Drăghici, scenaristul Florin Lăzărescu, sau criticul de film Monica Filimon.
Festivalul de Film Românesc din Seattle va avea loc în perioada 1 – 3 noiembrie 2024, la SIFF Cinema Uptown, un important spațiu cultural și promotor al filmului european, aflat în centrul orașului Seattle.
Pe lângă proiecțiile organizate în Seattle, de trei ani, în aceeași perioadă, festivalul are ediții în Detroit (Michigan) și Phoenix (Arizona) cu o parte din filmele selectate. Cele trei festivaluri împărtășesc același brand, logo și identitate vizuală, realizate de Daniel Ursache, artist român stabilit în Montreal, Canada. Tema din acest an a festivalului este Rhythms of Life.
Filmele programate și invitații celei de-a 11-a ediții a Festivalului de Film Românesc din Seattle vor fi făcute publice în luna septembrie.
Festivalul e realizat cu sprijinul: 4Culture Seattle, Institutul Cultural Român, Centrul Național al Cinematografiei din Republica Moldova.
ARCS (American Romanian Cultural Society) este o organizație non-profit cu misiunea de a da vizibilitate culturii contemporane românești în statul Washington, organizarea evenimentelor de consolidare a comunității prin educație, arte vizuale, film și literatură. ARCS organizează expoziții de fotografie și artă plastică, concerte de muzică clasică și jazz, precum și lansări de carte, programe de educație, cursuri de limba română pentru copiii și adolescenții din diaspora americană.
Asociația Culturală Control N a fost fondată în 2009 de Oana Răsuceanu (scenarist), Ana Agopian (scenarist) și Iulia Rugină (regizor de film), cu scopul de a înlesni accesul la educație cinematografică în România, de a crea punți între artiștii locali și internaționali, de a sprijini debutul artistic și manifestările creative în zona artelor performative. De-a lungul celor 15 ani de activitate, Asociația Culturală Control N a devenit unul dintre dintre cei mai activi organizatori de evenimente culturale în zona filmului, teatrului, dansului, fotografiei și scrierii creative. Cursurile, atelierele de creație, conferințele și masterclassurile organizate (care au însumat un număr de aproximativ 1300 de participanți, provenind din toate domeniile artelor vizuale) au fost completate de proiecte internaționale realizate cu parteneri din Italia, Franța, Belgia, Polonia și Statele Unite.
ARCS și Control N se află la a doua colaborare, după organizarea în 2018 și 2019, a două ediții de succes ale taberei de cultură vizuală ARCS Summer Camp.
Mai multe detalii despre festival pot fi găsite pe website-urile organizatorilor: Control N – www.controln.ro, ARCS – www.arcsproject.org, la adresa de mail iulia@controln.ro sau la numărul de telefon 0721261736.