ACTORIA ÎNTRE TEATRU ȘI FILM
În cadrul a trei întâlniri săptămânale discutăm cu 3 actori de succes despre drumul dus-întors între scenă și marele ecran.
Șerban Pavlu, Andi Vasluianu și Victor Rebengiuc sunt trei actori care jonglează cu succes cu teatrul și filmul românesc.
Cum au început? Cum ar vrea să continue? Cum se pregătesc pentru scenă și cum pentru camera de filmare? Unde se simt mai în largul lor? Sunt doar câteva din temele discuției informale pe care ți-am pregătit-o.
ANDI VASLUIANU
Născut în 1974, absolvent al Facultății de Teatru, secția Actorie, din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I. L. Caragiale”, Andi Vasluianu este unul dintre cei mai activi actori de film din cinematografia autohtona, filmografia sa cuprinzând peste 60 de roluri în filme de lun metraj, scurt și mediu metraj.
A colaborat cu regizori precum Tudor Giurgiu (Despre Oameni și Melci), Radu Jude (Cea mai fericită fată din lume; Dimineața), Cristian Nemescu (California Dreamin’ (nesfârșit); Marilena de la P7) sau Radu Muntean (Hîrtia va fi albastră; Furia).
În 2007 a câștigat Premiul Gopo pentru Cel mai bun actor în rol secundar, pentru rolul din Hîrtia va fi albastră.
În prezent, Andi colaborează cu Teatrul Dramatic Toma Caragiu din Ploiești, Teatrul Act și Teatrul Nottara din București. De-a lungul carierei sale în teatru a jucat în peste 30 de spectacole lucrând cu regizori precum Cristian Juncu, Vlad Massaci, Radu Afrim, Alexandru Dabija, Victor Ioan Frunză sau Dan Puric.
ȘERBAN PAVLU
Născut în 1975 și absolvent al Facultății de Teatru din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale” din București, Șerban Pavlu a îmbinat de-a lungul carierei teatrul, filmul și televiziunea.
Actor al Teatrului Bulandra, cu numeroase roluri la activ, a colaborat cu regizori precum Alexandru Darie. Vlad Massaci, Cătălina Buzoianu, Yury Kodronsky.
Filmografia sa include titluri precum Toată lumea din familia noastră, Roxane, Niki Ardelean, colonel în rezervă, Câinele Japonez și colaborări cu regizori precum Lucian Pintilie, Radu Jude, Cristi Puiu sau Stere Gulea. În 2013 a primit Premiul Gopo pentru Cel mai Bun Actor într-un rol principal în filmul “Toată lumea din familia noastră”, regia Radu Jude.
VICTOR REBENGIUC
Născut în 1933, Victor Rebengiuc este unul dintre cei mai iubiți actori ai filmului și teatrului românesc deopotrivă. Actor al Teatrului Bulandra din 1957 până în prezent, cu peste 200 de roluri în spectacole montate aici și colaborator al altor teatre precum Teatrul Național București, Teatrul Mic, Teatrul Național din Cluj Napoca, Victor Rebengiuc a lucrat de-a lungul carierei sale în teatru cu regizori precum Liviu Ciulei, Radu Penciulescu, Andrei Șerban, Cătălina Buzoianu, Yuri Kordonsky, Gábor Tompa sau Alexandru Dabija.
A debutat în cinema în anul 1956, cu rolul din filmul Mândrie și a dobândit recunoașterea publicului autohton și străin în 1965 cu rolul lui Apostol Bologa din Pădurea Spânzuratilor , în regia lui Liviu Ciulei.
De-a lungul celor 58 de ani de carieră în cinema, Victor Rebengiuc a jucat în peste 90 de filme și a lucrat cu regizori precum Lucian Pintilie (De ce trag clopotele, Mitică?; Balanta; Prea târziu; Terminus Paradis; Niki Ardelean, colonel în rezervă; Tertium non datur), Dan Pița (Tănase Scatiu, Dreptate în lanturi, Faleze de nisip, Omul zilei), Stere Gulea (Morometii), Cristi Puiu (Un cartuș de Kent și un pachet de cafea), Călin Peter Netzer (Medalia de onoare), Radu Muntean (Marti după Crăciun) sau Tudor Cristian Jurgiu (Câinele Japonez).
Printre numeroasele premii și distincții obținute de-a lungul carierei sale, atât în teatru cât și în cinema, se numără și Premiul Gopo 2011 pentru Cel mai bun actor într-un rol principal, pentru rolul din Medalia de onoare.
Întâlniri: 25 ianuarie 2014 (Andi Vasluianu), 1 februarie 2014 (Șerban Pavlu), 8 februarie 2014 (Victor Rebengiuc)