LIM final

LIM – LESS IS MORE
Atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget

CE ESTE LIM?

LIM – Less Is More / Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low Budget se adresează cineaștilor români, scenariști și regizori ce  doresc să își dezvolte abilitățile de a construi un scenariu de lung metraj în granițele unei producții cu buget limitat.

Atelierul își propune nu doar identificarea și dezvoltarea acestor scenarii de lung metraj, ci și promovarea lor în rândul caselor de producție din România, facilitând întâlnirea participanților cu producătorii de film români prin organizarea unui Pitch și făcând astfel primul pas pe drumul către producerea proiectelor selecționate să participe.

LIM – Less Is More este un proiect dezvoltat și organizat în parteneriat cu Le Groupe Ouest (Franța), inițiatorul programului. În primăvara anului 2015, implementarea LIM se va desfășura în paralel, în trei țări din Europa – România, Franța și Danemarca.

DE CE LIM?

Ideea organizării unui atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget s-a născut din analizarea unui context general, aplicat pe industria de film din Europa și implicit pe cinematografia autohtonă. În ultimii ani proporția filmelor low budget în cinematografia europeană a crescut considerabil. Foarte multe dintre ele, prezentate și premiate la festivaluri de film importante, precum Cannes, Veneția, Berlin, Sundance sau Varșovia sunt expresia unei noi realități în cinematografia europeană:

– sursele de finanțare au scăzut considerabil în urma crizei financiare, bugetele filmelor produse în ultimul timp având de suferit ca urmare a acestei realități
– tinerii cineaști simt nevoia de a-și împărtași viziunea artistică chiar și având acces limitat la surse de finanțare consistente
– tehnologia necesară filmării și post-producției a evoluat permițând accesul la unelte non-costisitoare pentru realizarea unui film
– o nouă generație de cineaști, obișnuiți cu aceste unelte scot la iveală un nou mod de a face filme. Abordarea lor permite realizarea unui film în echipe mai mici și mai flexibile, folosind toate aceste elemente în avantajul unei viziuni artistice.
– profitul financiar redus în urma vânzării biletelor pune la îndoială profitabilitatea investiției într-un film cu un buget mare. Foarte rar un film își recuperează banii investiți, iar cu cât bugetul de pornire este mai mare, cu atât rata lui de profitabilitate financiară scade.
– puși în fața unui buget ce nu poate acoperi nevoile unui scenariu finalizat, cineaștii se văd nevoiți să facă compromisuri ce pot afecta premisele unui povești puternice cu care pleacă la drum

Mulți cineaști aflați la început de carieră cad în capcana de a scrie scenarii foarte scumpe și fie trec prin trauma de a nu filma un scenariu la care lucrează ani întregi, fie trăiesc experiența filmării unui film cu o finanțare de chiar și 10% din bugetul necesar filmului, acest lucru generând epuizare, de cele mai multe ori eșec în a transpune ideea scenariului inițial în filmul rezultat și o echipă care este nevoită să lucreze fără a fi plătită.
Ca urmare a acestor realități, LIM – Less Is More / Atelier de Dezvoltare de Scenarii de Filme Low Budget oferă cineaștilor români o alternativă ce pornește de la următoarele întrebări:

Dacă reducerea costurilor pentru un film ar stimula creativitatea, fără eforturi foarte mari și fără compromisuri în ceea ce privește calitatea scenariilor produse?
Dacă scenariile cu care cineaștii pleacă la drum ar fi gândite de la început între granițele unui buget mic, stimulând, astfel, creativitatea scenariștilor, a regizorilor și a producătorilor?

O poveste puternică poate fi spusă cu mijloace limitate dacă e gândită de la început în acest context. LIM (Less is More = “puțin înseamnă mai mult”) își propune să scoată la iveală povești puternice în esența lor și să le aducă pe marele ecran cu eforturi minime.
Pentru scenariști și regizori a-și însuși mecanisemele de concepere a unui film low budget poate deveni un punct cheie în cariera lor. Pentru profesioniștii din industrie descoperirea unor proiecte accesibile din punct de vedere financiar nu poate decât să stimuleze producția de filme consistente din punct de vedere al scenariului și fără eforturi grandioase.
Prin organizarea unui prim atelier de dezvoltare de scenarii de filme low budget in România, Asociația Culturală Control N îți propune să descopere, să susțină și să îi promoveze pe toți cei care sunt atrași de acest gen de proiecte cinematografice. Cele 8 proiecte selectate și dezvoltate în cadrul LIM vor primi un imbold atât creativ, cât și din punct de vedere al șanselor de a intra în producție, prin training-ul aplicat și deschiderea către producătorii de film din România, interesați, la rândul lor, de dezvoltarea unor proiecte valoroase cu micro-buget.

STRUCTURA LIM
Participanți & Traineri
8 participanți – scenariști sau regizori-scenariști din România ce doresc să își dezvolte proiectele de lung metraj care se încadrează în schema de finanțare a unui film cu buget foarte mic (low budget și micro-budget).
Participanții vor fi supervizați de 2 consultanți de scenarii de renume internațional, specialiști în producțiile low budget.

Durata
LIM – Less Is More se va desășura în perioada 3 – 10 mai 2015, în București.
Săptămâna de training se va finaliza cu un Pitch de proiecte în fața unui grup de producători de film din România, selecționați în prealabil de către Organizator.

Training
Training-ul LIM pornește de la aplicațiile participanților – în cadrul săpămânii de lucru intensiv se vor dezvolta cele 8 povești selecționate, trecând de la etapa de sinopsis (obligația aplicației) la etapa de treatment.
Un element important de care se va ține cont în timpul procesului de scriere și dezvoltare a treatment-ului va fi limitarea necesităților scenariului la un buget mic. Se va urmări construcția unor povești puternice, cu impact puternic asupra publicului, ca un mod de a compensa limitările de producție ce vor veni dintr-un buget mic.
Metodologia de training se va baza pe abordarea implementată în ultimii 5 ani de Le Groupe Ouest, prin care se creează atât un training de tip colectiv, cât și unul intim, explorând singularitatea fiecărui proiect și a fiecărui participant în timpul procesului de scriere.
Cei 8 participanți vor lucra aplicat cu trainerii LIM. Fiecare participant va beneficia de interacțiunea cu cei 2 consultanți, permițând, astfel, schimbul de opinii și deschiderea către viziuni diferite asupra unei povești.
La finalul zilelor de training, cei 8 participanți vor avea schema unui prim treatment care va sta la dezvoltarea scenariului de film low budget pe care doresc să îl realizeze. După terminarea training-ului propriu-zis, participanții vor avea o perioadă de scriere, urmând să primească un feedback aplicat pe baza treatment-ului dezvoltat.
Cei 8 participanți vor avea la dispoziție o lună de zile (15 mai – 15 iunie) pentru perioada de scriere, urmând ca în data de 15 iunie să trimita treatment-urile dezvoltate pentru analiza finală. Toți cei 8 participanți vor primi un feedback scris pentru treatment-urile dezvoltate în cadrul LIM.

Aplicația & Selecția proiectelor participante
Scenariștii și regizorii-scenariști vor fi selecționați pe baza următoarelor materiale necesare aplicației:
– formularul de înscriere completat cu toate datele aplicantului
– sinopsisul proiectului de lung metraj (maxim 3000 caractere)
– scrisoare de motivație (max 2000 de caractere)
– 1 film anterior realizat pe baza unui scenariu scris de aplicant (fictiune, documentar, animatie, scurt sau lung metraj) – link pentru vizionare (opțional)
– 1 scenariu din portofoliul autorului (ficțiune scurt sau lung metraj)

*Pentru selecție toate materialele se vor trimite în limba română.

DESPRE LE GROUPE OUEST
LE GROUPE OUEST (Franța) este un Laborator de Film European, înființat pe coasta de vest a Bretaniei în 2006. Până în 2013 a generat dezvoltarea a 65 de proiecte de lung metraj din 19 țări, acest lucru plasând organizația pe primul loc în topul țărilor francofone, în ceea ce privește educarea scenariștilor și a regizorilor scenariști în dezvoltarea de scenarii de lung metraj. Consultanții de scenariu afiliați Le Groupe Ouest au fost implicați în 2 structuri diferite de dezvoltare a proiectelor de low budget: Biennale College Cinema (Venice Film Festival & TorinoFilmLab) și Cross Channel Film Lab, lansat în 2010 între Franța și Marea Britanie.

Prima ediție a LIM ROMANIA a fost organizată cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei.